Je bent in beeld als je bij Neo speelt!
17 oktober 2016

BLOS besluit: Geen jeugdvoetbal meer op kunstgras

De Gemeente Borne sluit per direct alle kunstgrasvelden voor de jeugd onder 18. Dit om het zekere voor het onzekere te nemen. Dat maakte wethouder Martin Velten maandagavond 17 oktober bekend.

Aanleiding voor het gewijzigde standpunt is dat nu pas is gebleken dat de kunstgraskorrels pas vanaf 2011 gecertificeerd zijn. Wethouder Martin Velten: “ Donderdag gingen we er nog van uit dat de korrels gecertificeerd materiaal waren. Door de politieke vragen (van Borne-Nu en D’66) zijn we er dieper ingedoken en blijkt dat dit pas vanaf 2011 het geval is. Daarvoor dus niet. Oude korrels zakken in het gras en verpulveren dan tot stof.” Het wil overigens volgens de wethouder niet zeggen dat er nu rotzooi op de velden ligt. “Zeker niet! De leverancier heeft naar zijn eer en geweten ook voor 2011 goed materiaal geleverd en geen Oostblok-rubber.” Maar zekerheid is daar dus niet over te geven, omdat er geen sprake was van officiële certificering.

De gemeente neemt daarom het zekere voor het onzekere en sluit de velden voor iedereen onder 18 jaar.

“De BLOS heeft ook een zorgplicht en wij nemen de verantwoordelijkheid voor de jeugd. De maatregel geldt in ieder geval tot de winterstop.” De jeugd tot 18 jaar kan dus vanaf nu niet meer trainen of spelen op kunstgras bij de voetbalverenigingen en de korfbalvereniging. “Wat de volwassenen doen, daar gaan de verenigingen gezamenlijk een besluit over nemen.”

Bij het besluit heeft de BLOS (de door de gemeenteraad ingestelde bestuurlijke commissie Bestuurscommissie voor de lichamelijke opvoeding en sport) alle verenigingen betrokken die hierdoor geraakt worden. De gemeente is eigenaar van de meeste kunstgrasvelden in Borne en kan daar haar besluit opleggen. Maar ook de verenigingen die kunstgras in eigendom hebben sluiten zich aan bij het besluit.

Als het RIVM-rapport over de risico’s van kunstgraskorrels gepubliceerd wordt, volgt een nadere besluitvorming. “Dan is er een nieuw afwegingsmoment. Dan kijken we eventueel naar het vervangen door kurk, maar ook daarvan wordt van alles geroepen. Het wordt nog een heel proces. Intern gaan we ons wel alvast oriënteren op de alternatieven.”

Dit alles gaat grote consequenties hebben voor de trainingen en de wedstrijden, mede omdat verwacht wordt dat meerdere clubs in de regio hetzelfde standpunt in gaan nemen.

NEO zal zich beraden op welke manier hier verder mee omgegaan wordt en hoe trainingen en wedstrijden op natuurgras moeten worden ingepland. Houd de website en de social media van NEO in de gaten voor updates!

Bron deels www.borneboeit.nl

Reacties