Je bent in beeld als je bij Neo speelt!
02 april 2015

Foto uit ’45: NEO – Dorset Regiment (vervolg!)

Enige weken geleden riepen wij op om ons het verhaal te vertellen bij de bovenstaande foto, gemaakt in 1945 na een wedstrijd tussen NEO spelers en de Canadese bevrijders van het Dorset Regiment.

Naar aanleiding daarvan schreef oud-Bornenaar Hennie Leushuis ons. Aangezien 150 voertuigen van Keep them Rolling de historische route ‘The Final Push’ rijden en zaterdag Borne aandoen om de bevrijding te vieren, is het een mooi moment om zijn verhaal over deze foto te publiceren.

Beste redactie,

Ik ben Hennie Leushuis, geboren en getogen aan de Beerninksweg. Thuis waren wij echte NEO-fans. Mijn vader was indertijd betrokken bij de oprichting van NEO en tevens gedurende meerdere jaren speler van het eerste elftal. In 1958 ben ik samen met Hennie Velthof, een zeer verdienstelijk speler van NEO, eind jaren ’50 begin ’60, naar ‘s-Hertogenbosch vertrokken om daar aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te gaan studeren. Vanaf die tijd ben ik tot grote tevredenheid in Brabant blijven wonen. Dat belet mij niet om iedere zondag te kijken hoe NEO gespeeld heeft en ook bezoek ik wekelijks jullie fraaie website.

Nu iets over de foto.
Aangezien ik indertijd 5 jaar moet zijn geweest kan ik mij niets meer van de wedstrijd en de omstandigheden waaronder deze gespeeld werd herinneren. Dat kleine manneke met pet ben ikzelf, met daarachter mijn vader. Links naast mijn vader staat mijn oom Jan. Hij was vele jaren grensrechter van NEO 1. Dan de namen van de spelers in zwart-wit tenue voor zover mij bekend:
Achterste rij: Huls?, Jan Eppink, kaplaan Grimmelhuisen, Toon Vloedbeld, Hennie Aarninkhof, onbekend, Jack Weber.
Voorste rij: onbekend, keeper met witte kraag Jan Möller, Frans Leushuis (de melkboer), Herman Huls en Johan oude Egberink.
De wedstrijd werd indertijd gespeeld op het veld gelegen aan de Deldensestraat.
Wellicht heb ik mij bij deze en gene vergist, mijn excuus daarvoor.
Op de website www.robsarchief.nl, onder het hoofdstuk 4 en 5 mei, zijn er nog authentieke filmbeelden van deze wedstrijd te vinden. Je ziet dat er vele, enthousiaste, naar de bevrijders dankbare toeschouwers aanwezig waren. Het was tevens een vrij officiële happening, kijk naar de officieel uitgedoste politieagent en de aanwezigheid van de harmonie. Uit het vliegtuig werd de wedstijdbal gedropt.

Veel van die spelers maakten later deel uit van het elftal dat in 1948 kampioen werd in de 2e klasse. Om de grote publieke belangstelling voor de promotiewedstrijden te kunnen opvangen werd rondom het veld staantribunes gebouwd. NEO speelde o.a. tegen Be-Quick Zutphen, Labor Deventer, Zac Zwolle, Gelria Velp? en NEC Nijmegen helaas tevergeefs voor een plaats in de hoogste klasse van Nederland. Van deze wedstrijden kan ik mij wel meer herinneren, onder andere de wedstrijd tegen NEC in de Goffert. Zo ver van huis in een echt stadion met een wielerbaan! 

Groetjes,
Hennie Leushuis
Reageren? Dat kan hieronder met uw Facebook-account, of stuur een bericht naar website@rksvneo.nl

Reacties