Je bent in beeld als je bij Neo speelt!
26 oktober 2016

Kunstgras FAQ

Wat te doen bij uitwedstrijden , is de uitspelende vereniging op de hoogte?

Er is een protocol gestart waarbij het wedstrijdsecretariaat de uitspelende vereniging op de hoogte stelt, een week van tevoren. Houd de site in de gaten.
Certificering van het kunstgras telt niet mee bij de beslissing over spelen of niet. Alleen spelen op gewoon gras, anders  afgelasten waarbij wedstrijd op het inhaalprogramma komt. Op het wedstrijdformulier melden afgelasten met reden. Daarnaast een begeleide email naar KNVB met reden van afgelasting, met vermelden van vereniging, team en wedstrijd. ( oost-competitie-veld@knvb.nl )

Wordt het onderzoek gestart wat door bedrijven is aangeboden?

Nee, door gemeente wordt onafhankelijk onderzoek verricht en door RTV oost apart onderzoek. Het onderzoek van RTV Oost is niet bindend voor de gemeente Borne. Hierbij wordt gevraagd naar eventuele gezondheidsrisico’s. Hierbij is de vraag “spelen of niet spelen” nog niet aan de orde.

Asbest ook lang in doofpot? Wie zoekt uit wat er in zit?

Dat is de reden van de BLOS dat ze geen toestemming geven om te spelen. BLOS is geen adviescollege maar een uitvoerend orgaan, zoals Jan Gielians zegt. Zij nemen de verantwoording niet! Verantwoording van 18 jaar is voor de BLOS hetzelfde als voor alcohol. Wat de BLOS betreft speelt geld  geen rol als we praten over refill van de velden, gezondheid staat op de voorgrond.

Waarom hebben de senioren geen verbod?

Dit was een lastige keuze van het dagelijks bestuur,  maar is genomen om pragmatische redenen?

Lijkt toch handig om alles eraf te halen?

Dat is ook de keuze van NEO, echter Gemeente Borne wacht onderzoek af.
BLOS weet niet wat op het kunstgras ligt. Bij navraag is er geen certificaat voor het materiaal wat nu op het kunstgras ligt van voor 2012. Antwoord van de leverancier was “dat er goed spul op ligt”.
De BLOS heeft bij Eurovent een offerte aangevraagd om kunstgras te onderzoeken. De uitslag van het onderzoek wordt mogelijk voorgelegd aan RIVM? Die procedure is nog onduidelijk. Daarbij te vermelden dat er reeds Europees onderzoek is gestart.

Ligt overal hetzelfde spul?

NEO was er niet mee eens om 1 veld te testen. Het voorstel bij de andere verenigingen was dan ook om alle velden te testen.  Dit is voorgelegd bij de gemeente via de BLOS.

Waarom NEO niet zelf testen?

We wilden ons niet in een spinnenweb begeven. Koninklijke weg bewandelen via de gemeente waar de velden van gehuurd worden.

Waarom geen uitzondering NEO JO19-2 en 3?

Pragmatische keuze tussen senioren en junioren. De junioren die voetballen in de senioren wordt gevraagd om een “geen bezwaar verklaring”  van de ouders. De junioren/17 jarigen  in de  A groep zijn daarop geen uitzondering. De BLOS heeft geen mening: tot 18 jaar er niet op.

Kunnen we veld 4 niet als eerste aanpakken?

Dit is meegenomen in de keuze en advies naar de BLOS.  Voorstel is om veld 4 bij refill als eerste aan te pakken en te vervangen ipv volgend jaar?

Hoe lang gaat dit duren?

Waarschijnlijk tot na de winterstop. Dan zal er meer uitsluitsel zijn, maar nu nog geen duidelijkheid over het gehele proces.

Hebben jullie dagelijks contact met KNVB?

Borne is een uitzondering. Er is geen apart contact.  Er is contact geweest met de competitieleider van de jeugd om na te vragen hoe te handelen. Ook BLOS heeft contact gehad met KNVB en verbod gemeld.

Is er gebruik van sportzalen mogelijk?

De Mini’s mogelijk een alternatief, is toegezegd door de gemeente.  Waar en welke zalen wordt binnenkort bekend.
BLOS heeft alle gras geconfisqueerd voor de gemeente en uren vrij in zalen geïnventariseerd?
Als vanavond groen licht wordt gegeven voor de financiering bij de gemeenteraad, dan hebben we voldoende  gras en voldoende licht.  De indeling voor de zalen gaat in overleg met secretariaat.

Is het nu balen van de beslissing van de gemeente Borne ?

NEO, en andere verenigingen, zaten in een spagaat, en er waren tegenstrijdigheden in de besluitvorming. Gezamenlijk overleg met verenigingen die zich achter het besluit van de BLOS scharen.

Wordt er vaker zo’n avond georganiseerd?

Als er interesse is wel, graag ! Als lid mag je dat aangeven, er is wekelijks een inloopuur bij het dagelijks bestuur. We willen graag contact met de leden. Wil je hiervan gebruik maken, stuur even een mail naar secretaris@rksvneo.nl met het probleem, je krijgt dan altijd antwoord en wordt uitgenodigd.

En als de zaak nu stinkt?

NEO wil duidelijkheid. We hebben aan de BLOS ook als vraag gesteld: “Oriënteer je vast op nieuwe materialen.” Denk er goed over na! Geld speelt geen rol, dan zijn de alternatieven ruimer!

Meteen doorpakken is zeker ook het  voorstel van NEO.

Zijn alle trainingen nog mogelijk?

Afhankelijk van noodverlichting. Gelukkig zijn er vele creatieve geesten. Iedereen trainen, dus inschikken mogelijk van iedereen. Qua puzzelen en inschikken gaat er niets uit. Knelpunten op dit moment zijn de woensdag en maandag. Oproep dat als je wilt ruilen met dag: neem contact op met het beheer ( Frans Wolsink). Er wordt van iedereen wel wat begrip gevraagd voor de ontstane situatie

Moeten we nog de gedachte laten gaan over generatie die langer op kunstgras heeft gespeeld ?

Dat blijft nu nog lastig, er is hierover nog niets bekend?

Is het in de vezels van het gras getrokken?

Geheel onduidelijk!

Reacties